Snabbspåren går framåt

2:03 min

Enligt Arbetsförmedlingen deltar allt fler nyanlända i snabbspåren.

Snabbspåren är en satsning för att personer med specifik yrkeskompetens snabbare kan komma in på den svenska arbetsmarknaden. Sedan starten 2016 har 3540 personer påbörjat ett snabbspår i Sverige. Detta visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

I landet finns idag 14 snabbspår inom 30 olika yrken. Några exempel är lärare, målare, slaktare, sjuksköterskor och livsmedelsspecialister. Upp till 50 procent av deltagarna har fått jobb på drygt ett år, men andelen är lägre inom yrken som kräver yrkeslegitimation.

I Blekinge handlar det främst om vårdyrken och landstinget i Blekinge har samordnat snabbspår för ett 30-tal deltagare under några etapper.

Språkpraktik en viktig nyckel
Muhammed Wisam Alnablsi, utbildad läkare från Syrien, kom till Sverige 2015. Under 2016 påbörjade han snabbspårsutbildning inom Landstinget Blekinge. Målet är att arbeta som läkare, men först väntar arbete som undersköterska.

– Jag hoppas få jobb på sjukhuset, kanske inte inom mitt egentliga yrke, men det gör ingenting. Jag vill hjälpa människor och vill jobba som läkare i Sverige som fort jag kan, säger Muhammed Wisam Alnablsi.