Unga har dålig koll på livsmedelshygien

Var femte niondeklassare vet inte att kyckling alltid måste vara genomstekt. Det menar en ny avhandling från Uppsala universitet.

Ungdomar har dålig koll på livsmedelshygien. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet. Till exempel visste var femte niondeklassare inte att kyckling alltid måste vara genomstekt.

I undersökningen fick 529 niondeklassare från 18 skolor över hela landet svara på frågor om livsmedelshygien.

Nästan hälften av eleverna ansåg det vara okej att smaka på rå köttfärs trots att Livsmedelsverket varnar för detta.

Eleverna saknade enligt undersökningen även kunskaper gällande vikten av handtvätt.

Avhandlingen drar bland annat slutsatsen att undervisningen i hem- och konsumentkunskap behöver bli bättre på att förmedla kunskap kring handtvätt, upphettning och kylförvaring.

 

Referens: Marie Lange. Food Safety Learning in Home and Consumer Studies: Teachers' and Students' Perspectives. Uppsala universitet 2017. Acta Universitatis Upsaliensis. 2017. Läs mer om studien här: pdf