Mörk energi kanske inte existerar

1:58 min

En ungersk forskargrupp påstår i en ny studie att universums mystiska mörka energi inte existerar. Om upptäckten – som möts av skepsis – stämmer kommer astrofysiken att förändras.

Sedan Big Bang, explosionen som skapade universum för 13.8 miljarder år sedan, har rymden expanderat med en allt snabbare takt.

Anledningen kallas för mörk energi, en mystisk frånstötande kraft som trotsar gravitationens lagar och upptar så mycket som 70 procent av universums innehåll.

20 år efter att upptäckten gjordes, vet forskarna fortfarande inte vad mörk energi är för något.

István Szapudi är en av forskarna bakom den nya studien som menar att mörk energi inte behövs för att förklara universums allt snabbare utvidgning.

– I våra modeller har vi beräknat expansionen lokalt i stället för att anta ett medelvärde. När vi räknar med att universum inte utvidgas lika snabbt överallt, då behöver vi inte en mystisk komponent som mörk energi. Ekvationen går jämnt ut ändå, säger István Szapudi.

När kosmologerna ska beräkna universums expansion antar de ofta att rymden expanderar ungefär lika mycket överallt, trots att universum i själva verket är en spindelväv av galaxer, stjärnor och planeter. Det är materia vars densitet borde påverka dragningskraften och därmed
också hur snabbt expansionen går. Ju mer materia som drar inåt desto långsammare går det.

Teorin om att universums ojämnheter skulle påverka expansionen så till den grad att mörk energi är onödigt, har föreslagits av forskare tidigare men ännu inte bevisats.

Adam Riess, professor i astrofysik vid Johns Hopkins universitet i Baltimore fick Nobelpriset i fysik 2011 för upptäckten att universum expanderar i en accelererande takt, och han är skeptisk till den
ungerska studien.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om de ungerska forskarna har rätt, säger Adam Riess och påpekar att det här inte är första gången som liknande teorier har presenterats.

Innan vi kan veta säkert behöver andra forskare komma till samma resultat, menar Adam Riess.

István Szapudi är inte förvånad över den skepsis som uttrycks på många håll inom forskarvärlden. Idén om mörk energi sitter djupt hos många astrofysiker och det är svårt att skaka av sig den.

Han tycker dock att det är viktigt att vara öppen för andra möjligheter. Det är ju ett faktum att man efter 20 år fortfarande inte vet vad 70 procent av universums innehåll är.

– Vi måste vara öppna för alternativa svar på frågan varför universum expanderar som det gör. Vi ifrågasätter grundelementen i ekvationen med motiveringen att vi efter 20 år fortfarande inte vet vad mörk energi är. Kanske finns det inte överhuvudtaget, säger István Szapudi.

Nyfiken på att veta mer om mörk energi? Missa inte Vetandets värld 12.10 i radio och redan nu på webben 

Referens: Rácz et al, Concordance cosmology without dark energy, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. DOI 10.1093/mnrasl/slx026