Just nu

Många funktionsnedsatta blir utan assistansersättning

1:53 min

Rekordmånga funktionsnedsatta får nej till assistansersättning från Försäkringskassan. En som fått ersättningen indragen är Ann-Louise Magnusson, ordförande i Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar i Sundsvall och Timrå.

Bara en av sju i Sverige får assistansersättning och det är den lägsta siffran sen reformen infördes för över 20 år sen. 

Ann-Louise Magnusson, ordförande i Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar i Sundsvall och Timrå, har fått assistansersättning för sin son indragen. 

– Vi har en son som fyller 21 i år. Vid omprövningen fick han avslag på att ha med sig assistenter på korttidsavlastningen, där han har varit i femton år med assistenter en helg i månaden. Så nu är han hemma hos oss hela tiden istället. Det är ju inte riktigt så det är tänkt, att han ska bli mer bunden till oss föräldrar ju äldre han blir, säger hon. 

Vad blir alternativet för er?

– Vi får inte det andrum som vi behöver och vår son är inte ute livet utan oss föräldrar. I det stora hela så gör det här att man sliter ut föräldrar och vi ser också rent genrellt ett högre sjukskrivningstal, alltså föräldrar går in i väggen. Man kan ju inte sjukskriva sig från sina barn, utan man blir sjukskriven från sitt förvärvsarbete. Rent samhällsekonomisk är inte det här en bra utveckling, säger Ann-Louise Magnusson.