Linköping

Tidigare mutmisstänkt hade kontakt med Saab

1:40 min

Fana Hlongwane, som tidigare pekats ut som förmedlare av mutor vid försäljning av Jas Gripen-plan till Sydafrika, och som Saab tidigare tonat ner sina kontakter med, hade ett avtal om samarbete direkt med Saab AB, enligt TV4.

Det visar Kalla fakta i ett inslag i kväll. Så här sades det när Ekot intervjuade Saabs presschef Sebastian Carlsson om Fana Hlongwane 2015:

Har Saab betalat några pengar till Fana Hlongwane för att han skulle påverka den sydafrikanska regeringen att köpa JAS plan?

– Vi har inte haft någon särskilt utmärkande relation med honom. Vi har ju stött på honom i olika projekt vad vi kan se i dokumentationen när vi går tillbaka.

Har Saab betalat några pengar till honom?

– Eh. Inte vad jag, inte vad jag kan se i dokumentationen.

Ekot har tidigare berättat att Fana Hlongwane haft bankkonton i Schweiz med cirka 100 miljoner kronor på. Det var i samband med det avslöjandet som Saabs företrädare inte kunde se att företaget gjort några utbetalningar till honom i sin dokumentation.

Men enligt nya dokument kring försäljningen av Gripenplan till Sydafrika har alltså Kalla Fakta hittat ett dokument som visar att Saab AB trots allt hade en direkt relation till Fana Hlongwane. 2003 skrev han för sitt bolag Hlongwanes consulting på ett konsultavtal med Saab. Avtalet skulle ge en ersättning på cirka 180 000 kronor i månaden.

Avtalet skrevs för Saabs del under av en Kjell Möller, hög chef inom Saab med titeln vice vd, en titel som han delade mer flera andra personer, enligt Saab. Men varför det skrevs kommer inte Kjell Möller ihåg i dag, enligt Kalla fakta.

Ekot har sökt Saab för en kommentar men bolaget vill inte säga något om avtalet med Hlongwane utan konstaterar genererellt att det är vanligt att Saab anlitar leverantörer och konsulter i de länder företaget gör affärer med, och att det kan handla om exempelvis hjälp med marknadsföring eller kunskap om lokala förhållanden.

Dessutom är det många år sedan händelserna inträffade och flera förundersökningar kring eventuella mutbrott är nedlagda.