Mat med Malin: All peppar är inte peppar

2:14 min

Visste du att allt som vi kallar peppar inte är peppar? Mat-Malin avslöjar allt det du inte visste om kryddan – och vad du kan göra med den.

  • Svartpeppar: är oskalade halvmogna bär av peppar som torkas. Svartpeppar är en bra grund i den mesta matlagning men passar särskilt bra till italiensk matlagning där den ofta står i fokus. I Sverige har den traditionellt använts som hel i till exempel kalops. 
  • Vitpeppar: är skalad mogen peppar. Traditionellt den pepparsort som använts i Sverige och den passar lika bra på den gravade laxen som på potatismoset.
  • Grönpeppar: är torkad omogen peppar. Passar mycket bra till en grönpepparsås eller en grönpepparstek.
  • Rosépeppar: är egentligen inte peppar utan ett bär från ett tropiskt träd som inte är släkt med peppar alls. Rosépeppar blir vackert i sillinläggningar och på en bit kött eller lax.
  • Långpeppar: är en släkting till vanlig peppar men sitter ihop i klasar som är långa som svartpeppar. Kan användas som vanlig peppar men har en lite fylligare hetta.
  • Kryddpeppar: är inte släkt med peppar alls utan en helt annan art. Passar i allt från blodpudding till köttbullar och sill.
  • Sichuanpeppar: är inte heller släkt med peppar utan är närmare släkt med citrusfrukter. Den passar bra i kinesisk matlagning men kan också fungera bra tillsammans med choklad.