Åsa Regnér: Kommuner måste ta större ansvar för dem som nekas assistans

2:02 min

Flera hundra funktionsnedsatta har blivit av med den statliga assistansersättningen det senaste året. Nu vill regeringen skärpa kraven på kommunerna.

– De drabbades behov kvarstår ju och därför är det väldigt viktigt att kommuner och landsting kliver fram och samarbetar när det här händer. Och där kommer jag också att skärpa kraven på att de gör det, säger barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Allt fler nekas den statliga assistansersättningen. Många av dem blir av med assistansen efter en omprövning trots att deras behov inte har ändrats. Bara under årets två första månader har cirka 100 personer blivit av med sin ersättning.

Försäkringskassan hänvisar till två vägledande domar som har gjort att färre i dag har rätt till assistansen jämfört med tidigare. Regeringen öppnade igår för en lagändring för att komma runt den begränsande effekt som domarna har fått.

Men fram tills lagen är ändrad måste kommunerna gripa in och ta över dem som nekas statlig assistans, anser Åsa Regnér, som vill ha nya regler som tvingar kommunerna att agera.

– Hur man kan säkerställa att personer just inte faller mellan stolarna, att Försäkringskassan anmäler till kommunen att nu är det en person här som inte beviljats personlig assistans, och se till att det blir ett skyddsnät runt den personen, säger Åsa Regnér.

Regeringens planer på strängare krav på kommunerna väcker en gammal stridsfråga till liv: Vem ska ha ansvaret över personer med funktionsnedsättningar?

I dag är ansvaret delat, om personen behöver mer än 20 timmars hjälp med en personlig assistent för att klara de grundläggande behoven, då är det staten, alltså Försäkringskassan, som har ansvaret. Om hjälpen beräknas till mindre än 20 timmar, då är det kommunens ansvar.

Nu när Försäkringskassan stramat åt sina bedömningar har kommunerna fått ta över. Förra året fick de en helt oväntad nota på en halv miljard kronor på grund av avslagsbesluten från Försäkringskassan.

Annika Wallenskog, chefsekonom på kommunernas intresseorganisation SKL, tycker att staten bara vill vältra över kostnaderna på dem.

– En person kan ju föranleda en kostnad på över en miljon. För kommunen blir det ju besvärligt därför att det här har inte de räknat med i sin budget utan plötsligt kommer det här bara, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.