Ökad nynazistisk aktivitet i Munkedal

0:38 min

Flygblad, banderoller och flaggor med nazistiskt budskap. Det är några av föremålen som får flera kommuner i Bohuslän att agera mot våldsbejakande extremism.

I Munkedal har man märkt en ökad aktivitet från Nordiska motståndsrörelsen, något som Bohusläningen var först med att rapportera om.

Vi är nog ganska naiva när de kommer till den här sortens rörelser.

Kommunstyrelsens ordförande Åsa Karlsson (S) säger att det har skett en förändring sedan hon tillträdde som kommunalråd.

– Jag kan inte säga vad det beror på. För sex år sedan hade vi inga som delade ut flygblad på det här viset, säger hon.

Det hon syftar på är flygblad, banderoller och flaggor som på olika vis har delats ut och hängts upp i Munkedal och omkringliggande kommuner under senare tid.

Därför har Munkedal, tillsammans med närliggande kommuner, tagit fram ett förslag för arbete mot våldsbejakande extremism.

– Vi är nog ganska naiva när de kommer till den här sortens rörelser. Vi behöver en plan som beskriver vit makt-rörelser, jihadistiska rörelser och liknande, säger Åsa Karlsson (S). 

Strax efter att P4 Väst sänt intervjun med Åsa Karlsson ringer en lyssnare från Tanumshede till redaktionen. Hon berättar att det låg flygblad från Nordiska motståndsrörelsen i hennes brevlåda senast i lördags.

– Det var två killar och en tjej som gick i postlådor och klistrade upp plakat och små grejer på stolpar, berättar lyssnaren.