Åtalade idrottsledaren: De här grejerna är edgy

2:07 min

Idag inleddes förhören med den 41-årige idrottsprofil som misstänks för en lång rad övergrepp på unga pojkar i Blekinge. 

Läs direktrapporteringen här. 

Trots att rättegången startade redan den tredje maj så var det först under onsdagseftermiddagen dags för den åtalade 41-åringen själv att berätta sin version av de händelser han står åtalad för, 100 fall av grov misshandel och grovt olaga tvång. 

"Kunskapstörstande"
Och det var en lugn, tydlig och självsäker 41-åring som började med att berättade lite om sig själv, på åklagaren John Dagneviks begäran.

– Många beskriver mig som allmänbildad. Redan när jag var liten läste jag massor av böcker och har alltid varit en kunskapstörstande person, sa han.

"Bryta ner dem"
När åklagaren sedan frågade om syftet med de övningar som han utsatt de tolv pojkarna för, bland annat att han bundit fast dem vid stolar, satt plastpåsar över deras huvuden och fäst metallklämmor vid deras bröstvårtor, så sa han såhär:

– Jag ville göra dem mer smärttåliga, ge dem en stark tillit och ett stort förtroende för mig. Det handlar om psykologi och jag har utformat den här modellen för att göra dem till bättre idrottare. Övningarna är edgy, men det är för att utmana ett ifrågasättande hos killarna. Bryta ner dem för att kunna bygga upp dem. 

Alla idrottade inte
Men alla pojkar som utsattes var inte idrottare, något som åklagaren ägnade en stor del av förhöret att påtala. Han skötte istället andra uppgifter kring sporten, och utövade den aldrig själv. Hur går det ihop med argumentet att övningarna hade ett rent idrottsligt syfte, undrade åklagaren. 

– I det fallet så ville jag stärka den här killens förtroende. Han misskötte sina uppgifter och svarade inte när jag ringde. Jag tänkte att övningarna skulle ändra på det, men jag gjorde fel bedömning, svarade 41-åringen. 

Var det fel att göra det även på någon annan av pojkarna?

– Med facit i hand skulle jag aldrig ha gjort det. Det var inte värt priset.

Skulle du ha fortsatt att göra övningarna om de inte anmält dig?

– Ja. Men inte på dem som inte ville.

Imorgon, torsdag fortsätter förhöret med den tilltalade 41-åringen. Vi är på plats och rapporterar direkt. 

Här hittar du tidigare direktrapporteringar från rättegången: 

Dag tre - Två av pojkarna förhörs. 

Dag två - "Det finns inslag av pedofili" 

Dag ett - "Åklagaren - 'Känn på metallklämmorna'"