Föräldrar ska lära sig att bråka bättre

1:48 min

Föräldrar ska bli bättre på att bråka med sina barn. Därför erbjuds mammor och pappor i Halmstad i höst en föräldrakurs om konflikthantering - och barnpassning ingår.

Fler än 7 av 10 föräldrar har hanterat en konflikt med sina barn på ett sätt som känts jobbigt efteråt. Det visar en undersökning som Rädda barnen gjort tillsammans med Sifo. Nu tar förebyggande enheten på Socialförvaltningen i Halmstads kommun ett nytt grepp för att motverka sådana här konflikter.

I början på september kommer föräldrar på Klackerups förskola i Halmstad att erbjudas en föräldrakurs där man går igenom metoder för att minska bråk och kommunicera bättre.

– Syftet är att öka relationen mellan barn och föräldrar och på sätt minska konflikterna hemma, säger Helen Olsson är socialrådgivare i Halmstad och en av dem som kommer att hålla i utbildningen.

Behovet av att få vägledning kring vardagliga konflikter är stort, säger  Helen Olsson som har stor erfarenhet av kursen Komet, som står för  Kommunikationsmetod.

– Många föräldrar är väldigt stressade idag och känner att de inte hinner med sina barn. Då ökar konflikterna, som ofta handlar om småsaker. När man kommer hem och är trött och hungrig så behövs det inte så mycket för att det ska bli bråk. Om föräldern börjar gapa och skrika så tar barnet efter, och konflikten trappas upp.

Satsningen är ett samarbete mellan Barn- och ungdomsförvaltningen och Socialförvaltningen, och erbjuds till att börja med föräldrar med barn på Klackerups förskola i Halmstad. Men det kan bli aktuellt med fler förskolor framöver.

– Vi har länge velat komma ut till bostadsområdena. Och då gärna till en förskola där föräldrarna redan känner varandra och har ett naturligt nätverk.

Helen Olsson hoppas att många föräldrar vill ta del av kursen, som går ut på att stärka föräldrarna i deras roll. Att barnpassning ingår tror hon gör det möjligt för fler att vara med

– Särskilt ensamstående, som har svårt att få barnvakt. Vi vill att även de ska få chansen att gå en föräldrakurs.