STUDIO ETT TISDAG 30 MAJ

Pengar från internationell momshärva misstänks gå till terrorism

9:34 min

Personer med kopplingar till våldsbejakande islamism lurar till sig miljoner från svenska staten, men trots att upplägget är känt av svenska myndigheter, har bedrägerierna kunnat fortgå i flera år.

Ekots reportrar Emelie Rosén, Victoria Gaunitz och Maria Blomquist har granskat bedrägerierna.

Det är vår 2013. Hemma i Sverige börjar temperaturen leta sig upp mot tvåsiffriga tal. Men det här börjar med en man som inte är här.

Han är i Syrien där han misstänks strida för en islamistisk grupp som senare kommer att knytas till terrororganisationen IS. Samtidigt är han företrädare för ett svenskt företag som köper och säljer mobiltelefoner för miljoner.

Mannen dör den sommaren. Då har hans företag köpt och sålt mobiltelefoner för över 20 miljoner, och lurat den svenska staten på minst fem miljoner i skatt. Det är ett momsbedrägeri, medan han alltså är i Syrien.

Och det är inte speciellt konstigt.

– Visst är bulvaner och målvakter väldigt vanligt, säger Kristian Paulsson som är nationell samordnare på Skatteverket.

Han känner igen upplägget. Ett nytt företag, ett så kallat skenföretag med bulvaner, börjar importera exempelvis mobiltelefoner. Bolaget säljer dem sedan vidare till ett annat företag som är den riktiga köparen. Men momsen på mobiltelefonerna betalas aldrig in till staten av skenföretaget. Den riktiga köparen kan på så sätt köpa ”för billiga” telefoner och gör snabbt miljoner i vinst. Förloraren är gemene man som blir blåst på skattepengarna. Skenföretaget drar på sig skulderna och går i konkurs.

– De som tjänar de här pengarna syns sällan i bolagsstyrelserna, man har personer däremellan så att säga., säger Kristian Paulsson.

Mannen i Syrien som använts i skenföretaget blir då inte den mest intressanta.

Frågan är vem som verkligen styrt verksamheten, som tjänar de kriminella pengarna på riktigt. De kommer ofta undan, men inte den här gången. För den mannen, på plats i Sverige, har tabbat sig med leveransadresser och kvitton som inte stämmer. Han kan knytas till brottet. Han döms senare mot sitt nekande för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott för bedrägeriet med mobiltelefoner.

Men det fanns också en annan misstanke mot mannen och hans affärer, en misstanke om terrorfinansiering.

– Ur ett samhällsperspektiv är det helt klart stötande. Det är skattemedel som ska gå till det allmänna, att det då försvinner ut och används till den här typen av verksamhet, säger Kristian Paulsson på Skatteverket. 

I en utredning som Ekot tagit del av pekar också Säkerhetspolisen ut det som just misstänkt terrorfinansiering.

När vi börjar titta på liknande bedrägerier kan vi se att flera personer, bolag och adresser återkommer, både före och efter fallet 2013. Ibland kan samma personer återkomma i bedrägerierna som lurar staten på miljoner under flera år.

– Nej, men det känns naturligtvis inte bra, säger Henric Fagher, som är vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

– Och än värre är det om pengarna som försvinner används till terrorfinansiering. Så är det. Onekligen.

Också han säger att det bland annat beror på att det så svårt att döma de som faktiskt styr verksamheten. Så vilka är de?

I vår kartläggning har vi snart över 50 svenska bolag, som alla varit inblandade i en härva av sammankopplade momsbedrägerier. I dag är nästan alla de företagen i konkurs. Genom att granska transaktionskedjor, ombud och adresser börjar vi se ett mönster.

Det är just kopplingarna till våldsbejakande islamism. Det handlar om flera misstänkta terrorresenärer, uttalade sympatisörer till terrorgrupper, en tidigare misstänkt för terrorbrott, och personer som delar adress med tidigare terrordömda och IS-krigare.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp får ta del av materialet.

– Det är mycket pengar, de har utstuderat hittat metoder som går över gränser och är väldigt lukrativt och det blir nästan inga straff, så de har varit väldigt smarta, säger han.

Vi väljer att fokusera på bara de mest centrala företagen, och vi tittar på deras affärer under fyra år, från 2012. Vi räknar. Det visar sig att företagen har lurat den svenska staten på minst 90 miljoner kronor under de åren. Henric Fagher på Ekobrottsmyndigheten igen.

– Uppenbarligen är det mycket pengar att tjäna i det här, så jag tror att risken för upptäckt och lagföring bedöms som relativt liten i förhållande till alla dessa pengar man kan tjäna på det.

Brottsligheten fortsätter, och vi ser också ett annat mönster. Flera personer i den svenska härvan av momsbedrägerier har också adresser eller bolag i Danmark.

Vi tar kontakt med två reportrar på Danmarks Radio, och det visar sig att de håller på med en liknande kartläggning av bedrägerier tillsammans med Jyllandsposten. Vi börjar jämföra vårt material och vi ser allt fler kopplingar.

Bulvaner i både de svenska och danska bedrägerierna flyttar nästan samtidigt till en och samma adress i Skåne. Företag i både den svenska och danska härvan skriver sig hos samma person. Samma person agerar ombud för flera företag gentemot myndigheterna. I konkursdokumenten ser vi oförklarade transaktioner mellan de svenska och danska företagen.

Ett företag inblandat i den svenska härvan har till och med ägt byggnaderna på den adress, där ett av de viktigaste tillslagen mot bedrägerierna i Danmark varit.

Vi åker dit.  Alla persienner är neddragna. Det är tomt. Vi hittar ingen som kan svara på våra frågor.

Varför finns det så många kopplingar mellan de svenska och de danska bedrägerierna? Men en sak kan vi i alla fall se. Återigen är det den våldsbejakande islamismen. För också i Danmark leder spåren till nyckelpersoner som har extremistkopplingar.

Utpekade Al-Qaeda-sympatisörer, islamistkrigare och till och med en person som varit uppsatt på USA:s sanktionslista på grund av sina terrorkopplingar. Den mannen är nu död, men jag och den danska reporter Troels Kingo åker till den adress där hans företag låg tidigare.

Återigen tomt. En öde plan, en tom bit mark i ett industriområde. På flera av adresserna vi åker till finns det inget som tyder på att det här ska ha kunnat passera varor för flera miljoner, där momsen svindlats bort.

Vi räknar ihop våra mest centrala bedrägerier. Det blir 120 miljoner i moms som den svenska och danska staten lurats på. Vi kan se att stora summor försvunnit utomlands. Hur mycket som kan ha gått till terror vet vi däremot inte.

Men misstankar om terrorfinansiering har funnits i både Danmark och Sverige. Ändå har bedrägerierna kunnat hålla på i flera år.

Det är ett oacceptabelt systemfel som underminerar kampen mot terrorn, tycker terrorforskare Magnus Ranstorp.

– Man blir förbannad när man ser att myndigheterna inte har tagit tag i det här på ett sätt som de borde. Det drabbar alla skattebetalare, och politikerna bör prioritera det här området. Det måste åtgärdas omgående.

Att det inte behöver vara så här svårt att sätta stopp för bedrägerierna tidigare, det håller Henric Fagher på Ekobrottsmyndigheten med om.

– Nej, det tror jag egentligen inte, det finns nog många fler förebyggande åtgärder man kan vidta för att kunna stävja den här typen av brottslighet på ett annat sätt än vad man gör i dag.

- Min reflektion som åklagare är att vi i Sverige har gått mot ett förenklat företagande och det är gott så, men det för också med sig att kriminella personer enkelt kan komma över företag som används som brottsverktyg.