Public service i Europa utmanas

2:18 min

I Bosnien Hercegovina är public service nära en ekonomisk kollaps, och situationen är svår för flera public servicebolag. Det berättar Roberto Suarez Candel, chef för marknadsundersökningar på Europas public service-organisation EBU.

– Public service-media har alltid utmanats, men inte med den kraft vi ser i dag, säger Roberto Suarez Candel, chef för marknadsresearch på EBU som är Europas gemensamma organisation för public service-media. Detta bekräftas av Reportrar utan gränsers årliga index som visar att pressfriheten aldrig varit så hotad som den är just nu.

Konkurrensen och tillgången till information har ökat och det krävs att public servicebolag följer med i utvecklingen – och det görs många bra satsningar, säger Roberto Wuarez Candel, men allt sedan finanskrisen 2008 ser han en trend att länder skär ner i public service-budgetar och att licensnivåer har stagnerat.

Bosnien Hercegovinas public service håller på att gå omkull och ekonomiska åtstramningar märks av i till exempel i Frankrike, Polen, Schweiz och Österrike, men även Spanien, Italien och Grekland har skurit ned väsentligt.

Vid sidan av ekonomiska problem utmanas bolag också av politiskt inflytande.

– Det ser vi ett tydligt exempel på i Polen, där kritiserade medielagar ger regeringen och president Andrzej Duda rätt att tillsätta och avsätta personal inom statlig media. Även i Spanien finns en utveckling åt mer politiskt inflytande, säger Roberto Suarez Candel.

Tidigare krävdes två tredjedelars majoritet i parlamentet för att utse vem som ska leda public service-bolaget men i dag räcker det med en enkel majoritet, berättar Roberto Suarez Candel som tillägger att viljan till politiskt inflytande alltid kommer att finnas.

Nyligen kom det till exempel uppgifter om att Finlands statsminister Juha Sipilä försökt påverka nyhetsredaktionen vid landets public servicebolag YLE. En händelse som fick Finland att tappat två placeringar på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. 

– Om public service ska fortsätta finnas måste vi kunna garantera dess politiska oberoende, säger Roberto Suarez Candel på EBU.