Sofia Jannok får stipendium till minne av artisten Ulla Billquist

3:26 min

Sofia Jannok tilldelas årets Ulla Billquist-stipendie, för sin kraftfulla och mångfacetterade musik och för sitt engagemang för klimatet och mänskliga rättigheter.

– Att bli uppskattad i fotspåren av en sådan musikalisk talang är otroligt hedersfullt. En kvinna som banade vägen, det kan man lätt inspireras av. Jag är väldigt stolt att få ta emot årets Ulla Billquist-stipendium, säger Sofia Jannok till Folkets Hus och Parker.

Ulla Billquist-stipendiet har delats ut av Folkets Hus och Parker sedan 1984 och ges till en kvinnlig artist som har berikat den svenska musikscenen. I år går alltså priset på 25 000 kronor till artisten och låtskrivaren Sofia Jannok. 

– Sofia Jannoks musikaliska uttryck är unikt och spänner över flera olika genrer. Tack vare henne har jojken nått en större publik både i Sverige och internationellt. Sofia använder kulturens kraft för att kämpa mot klimatförändringar och lyfta fram mänskliga rättigheter, frågor som är helt avgörande idag, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker i ett pressmeddelande.

Motiveringen är: "Att vara en stark röst i viktiga frågor har alltid varit en självklarhet för denna artist. Genom sin kraftfulla och mångfacetterade musik ger hon oss en upplevelse som det inte går att värja sig mot. Man vaggas in i det gränslösa landet där urkraften får oss att känna att allt fortfarande är möjligt även om tiden är knapp. Med sitt mod att oavbrutet ta ställning för mänskliga rättigheter och mana till kamp mot miljöförstöring och med sin magiska närvaro på scenen känns det självklart att till 2017 års Ulla Billquiststipendiat utse Sofia Jannok."

- Det är jättefina ord, jag får väldigt mycket pepp. Och det som är fint med det här priset är att det är svensk musikscen, som ju har varit min version sedan jag var en tolvåring, att jag ville bana väg för Sápmi på svensk musikscen, säger Sofia Jannok till P4.

Sofia Jannok har släppt fyra album och är aktiv i klimatkampen samt för mänskliga rättigheter och världens urfolk. Hon kommer att spela på flertalet svenska festivaler i sommar, bland annat Urkult, Kirunafestivalen, Storsjöyran och Peace and Love. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio