Ny bok "Ditt inre liv - krafter som styr din hälsa"

Din upplevelse om din hälsa gör skillnad

5:02 min

Dina tankar och känslor spelar roll för hur du mår. Det känner de flesta till men nu visar forskningen att den egna bedömningen av hälsan spelar större roll än man tidigare trott.

Mats Lekander skriver om detta i sin nya bok Ditt inre liv - krafter som styr din hälsa.

Om någon frågar dig hur du mår är det bra mått på hur det kommer att gå, även bättre mått än man får med medicinska tester. Det är en av slutsatserna av Mats Lekander, professor vid KI och Stockholms universitet samt forskare inom hälsopsykologi.

Den egna bedömningen av hälsan brukar vara den bästa förutsägaren om dödlighet inom fem år eller att man ska bli sjukskriven. Varför det är så vet man ännu inte.

Det har ju blivit ganska populärt att säga att om man bara är positiv så övervinner man allt?

– Man har på flera sätt försökt lägga ansvaret på individen för den egna hälsan och det är felaktigt och farligt på många sätt, men nu vet man mer om hur sambanden är. Det är inte så enkelt att man kan skjuta över ansvaret på en människa för det finns så många automatiska processer.

Hur skulle detta kunna användas i vården?

– Vi skulle kunna hjälpa personer både med psykiska och fysiska sjukdomar. Säg att man har kronisk smärta. Då följer oro och rädsla för att röra sig, men då kan man komma tillrätta med det och personen kan få ett friskare liv.