Golf

Henrik Stenson till Barsebäck – för att vinna med fem slag

3:40 min

Han blev den första svenska mannen att vinna en major och han är landets överlägset största golfstjärna. Nu ska han hem till Barsebäck och bo i sommarhuset mellan rundorna i Sveriges största turnering.

På torsdag drar Sveriges största golftävling – Nordea masters – igång på Barsebäck. För Henrik Stenson blir turneringen en välkommen hemkomst, som också kommer med en del ansvar som inte har så mycket med golf att göra.

Erbjuder du mig särspel i dag så tar jag det.

– Det är mycket fokus utanför golfen och mycket folk som drar och sliter i en, men det är en del i att vara ett av dragplåstren. Jag försöker ge tillbaka en del till svensk golf, säger Henrik Stenson.

Henrik Stenson flyttade till Bjärred som 15-åring och är än i dag engagerad i klubben på Barsebäck. När han nu kommer hem och bor i sommarhuset gör han det som etta i landet – men knappast ohotad. Bakom honom flåsar Alexander Norén som nyligen bröt sig in på topp 10 på världsrankingen.

– Alex har fem vinster det senaste året på Europatouren, och ska vi få fler segrar i stora tävlingar så krävs det att det är många som avancerar och förbättrar positionerna. Han har gjort det bra, säger Henrik Stenson.

Är drömscenariot ett särspel mellan dig och Alexander Norén?

– Jag tycker det är bättre om jag vinner med fem. Erbjuder du mig särspel i dag så tar jag det.