Blinkande lampor skapade fred mellan lejon och människor

1:51 min

Kenyas lejon är hotade och minskar snabbt i antal. Men massajerna som länge fört ett krig mot dem har kommit på en smart uppfinning. En ljusslinga räddar nu både kor och lejon.

Richard Turere, 17 år, tillhör massajfolket som av tradition är boskapsägare. Som ung pojke hade han ansvar för att vakta familjens djur, ett farligt och krävande uppdrag.  

– Jag hatade verkligen lejon när jag var liten. De ställde till det för min familj och för vår by. De var brutala och dödade våra djur utan anledning, säger Richard Turere.

Liksom många andra boskapsägare hade hans familj problem med lejonattacker nattetid eftersom de lätt tar sig in i djurens inhägnad. Richard vaktade djuren genom att gå runt gården med en ficklampa. 

Tidigare brukade Richard och hans jämnåriga ge sig ut i grupper och döda lejonen med spjut om de kom i närheten.

Men när han förstod att lejonen hade stor betydelse för både näringskedjan och landets turism – samtidigt som arten är en av de mest hotade – ville han hitta ett fredligt alternativ till det våldsamma dödandet.

 – Jag upptäckte att de inte dyker upp om nätterna när någon är ute och patrullerar.

Med enkla medel lyckades han konstruera en slinga med blinkande glödlampor som han satte upp runt djurens inhägnad och efter att ha provat sin uppfinning i ett års tid kunde han konstatera att det fungerade.

Richard Turere kallar sin uppfinning för Lion Lights och numera finns den spridd över hela Kenya och i en handfull andra afrikanska länder.

I Kenya finns bara omkring 2000 lejon kvar och stammen minskar med 100 per år. 

Mer om arbetet mot att skapa ett fredligare förhållande mellan människan och de vilda djuren i Klotet idag klockan 14:03, Leva med lejon