Elever på jakt efter främmande arter

2:03 min

Hur påverkar den svartmunnade smörbulten och det japanska jätteostronet våra svenska vatten? Under veckan tar elever från Orust, Stenungsund och Kungälv reda på det.

Närmare fyrtio lärare och tusen elever från elva skolor i kommunerna Orust, Stenungsund och Kungälv tros delta i skolprojektet under 2017.

Under ledning av forskare och marinbiologer beger sig elever ut till kustbandet den här veckan för att fiska invasiva, eller främmande arter. En av dem är Johanna Lindström från Diserödsskolan i Kungälv.

– Här finns mest strandkrabbor men vi hade helst fångat blåskrabbor eller penselkrabbor. Dom kan äta upp de andra krabborna, deras mat och då dör dom ut, säger hon.

Projektledare är Niclas Åberg från 8-fjordar. Han är glad över att eleverna inte hittat några blåskrabbor eller penselkrabbor. 

– Invasiva arter är arter som har kommit hit, till exempel med oss människor, till exempel från akvarier eller med ballastvatten, alltså från vatten som finns i tankarna på fartyg, säger Niclas Åberg.

Problemet med invasiva arter är att de kan tränga undan de ursprungliga arterna.

– Till exempel konkurrerar det japanska ostronet med blåmusslan och blåmusslan har en viktig renande effekt i haven, säger Niclas Åberg.

Och vad kan det här få för konsekvenser på sikt?

– Vi får en obalans i ekosystemet. Och det har vi ju redan här i Västerhavet på grund av bristen på stora rovfiskar och detta kan förvärras ytterligare vilket kan påverka vattenkvaliteten och så vidare, säger Niclas Åberg.

Initiativtagare till projektet är Havets Framtidsverkstad och Länsstyrelsen. Projektägare är Stenungsunds kommun och projektledare är kommunsammanslutningen 8-fjordar. Övriga samarbetspartners är Göteborgs universitet, Chalmers Lindholmen, Göteborgs marinbiologiska laboratorium och Sportfiskarna.