Civilminister Ardalan Shekarabi: Det är oacceptabelt

4:10 min

Nu reagerar civilminister Ardalan Shekarabi (S) på P4 Västernorrlands avslöjande om att vårdtagare får välja bort utländsk hemtjänst. Han säger att det är oacceptabelt.

I alla kommuner i Västernorrland finns möjligheten för vårdtagare inom hemtjänsten att slippa personal med utländsk bakgrund.

I flera kommuner skapar man även dokument där personal med utländsk bakgrund förbjuds att arbeta med vissa vårdtagare. Det visar P4 Västernorrlands granskning och rundringning till enhetschefer i Västernorrland.

"Det här är ett helt oacceptabelt"

Civilminister Ardalan Shekarabi, socialdemokrat och ansvarig minister för frågor om kommuner och landsting, reagerar på avslöjandet. 

– Det här är helt oacceptabelt. I Sverige tror vi på jämställdhet mellan män och kvinnor. Vi tror på jämlikhet mellan människor oavsett bakgrund. Då ska givetvis kommuner, landsting och stat aldrig diskriminera människor på grund av kön, etnicitet eller bakgrund, utan vi ska behandla människor objektivt och utgå från likabehandling i varje situation, säger han. 

Men varje person har ju rätt att välja vilka som ska komma in i sitt eget hem. Har inte gamla med hemtjänst också rätt att välja?

– Man har inte rätt att diskriminera människor på grund av kön eller bakgrund. Det är en väldigt principiell fråga, dessutom är det olagligt att diskriminera på det här sättet. Jag hörde i något av era inslag att det till och med var en person som pratade öppet om diskriminering i samband med sommarjobb, så kan vi ju inte ha det. Ingen diskriminering ska accepteras, säger Ardalan Shekarabi.