Säkerhetsarmband för tjejer – en av uppfinningarna som får pris

1:37 min

I veckan har kreativa ungdomar belönats i Sveriges största uppfinnartävling för unga, Finn upp. En tävling som ska väcka innovationslusten och stärka förmågan att tro på sina egna idéer.

På Nobelmuseet i Stockholm visar skolelever mellan 12-15 år stolt upp sina uppfinningar som resulterat i diplom och en prischeck på upp till 5000 kronor.

Av över 1000 sökande har 15 vinnare valts ut. En av dem är tolvåriga Usama Hammur.

– Min uppfinning är ett fottag i stället för ett handtag, alltså att man öppnar dörren med foten. Jag kom på att alla människor tycker det är äckligt att hålla i handtaget, så om man gör det med fötterna sprider man inte lika mycket bakterier, säger Usama Hammur.

En annan finalist är 15-åriga Sissel Lewenhaupt. Hon har uppfunnit ett säkerhetsarmband som man kan ge till tjejer på festival för att förhindra sexuellt ofredande.

– Det finns en knapp på armbandet som man håller ner i tre sekunder, då sätts ett larm igång hos en vakt. I armbandet finns också en gps-sändare så att vakten får en karta på var man befinner sig på festivalområdet. Då kan vakten hitta den som satt igång larmet och förhindra att man blir sexuellt trakasserad, säger hon.

Hon drömmer om att hennes idé ska bli verklighet.

– Jag vill jättegärna att den ska finnas på festivaler så att tjejer kan känna sig säkrare. Det är mitt mål, säger hon.

Fler uppfinningar ser du i bildspelet ovan.