Polisen: Avsaknaden av ett häkte lokalt kostar

1:06 min

Att det saknas ett häkte i Västerås gör att det blir många bilresor till närliggande häkten och ökad arbetstid, vilket i slutänden drabbar skattebetalarna. Polisens presstalesperson Jonas Partheen säger att polisen gärna ser en snabb lösning.

En händelse på häktet i Västerås 2015, då en intagen tände eld i sin cell, ledde till att man upptäckte flera brister i häktets lokaler, och sedan dess har häktet varit stängt.

Kriminalvården har efter det tagit ett inriktningsbeslut om att utreda en tillfällig lösning vid anstalten Salberga i Sala, det skriver VLT om idag.

Men den tillfälliga lösningen kan vara flera år bort - med bland annat skenande kostnader som följd.

– Det innebär ju mycket restider när vi ska förhöra misstänkta eller exempelvis lämna medicin. Det är ett väldigt stort tidsspill, vi skulle kunna lägga tid på att utreda brott istället för att sitta i bilen, säger Jonas Partheen, presstalesperson hos polisen i Västmanland.

Men hur påverkar det här utredningar?

– När någon sitter häktad så är det alltid under tidspress, oftast är man ju häktad i tvåveckors perioder så vi jobbar alltid så fort som möjligt. Det som påverkat oss är övertider, och ytterst är det ju skattebetalarna som får stå för det. Och i det större perspektivet får vi lägga mer tid på att resa och då är det ju något annat som får stå tillbaka, säger han.