Svårt att trumfa Trump i femte säsongen av "House of Cards"

1:28 min

Säsong fem av den hyllade dramaserien "House of Cards" är här och Ylva Nilsson har sett de första avsnitten.

I Shakespeares pjäs Macbeth finns en scen där Lady Macbeth förgäves försöker tvätta bort inbillat blod från sina händer efter mordet på kung Duncan. Och Shakespeare genomsyrar liksom tidigare även denna säsong i den kanske mest välskrivna, dramatiska och ondskefulla serie som gjorts om Vita huset och numera då presidentparet Frank och Claire Underwood, ypperligt gestaltade av Kevin Spacy och Robin Wright vilka ju längre speltid de får dansar mer och mer i samma takt. Det är rena rama skådespelarfesten!

Det är två veckor till val, det står mellan Frank Underwood och antagonisten och republikanen Will Conway som spelas av Joel Kinnaman.

Och klyschan verkligheten överträffar dikten är just nu omöjlig att inte ta till.

Robin Wright sa under filmfestivalen i Cannes att "Trump har stulit alla våra idéer inför säsong sex". Och att det är svårt att trumfa Trump visar sig redan nu.

Utan att spoila för mycket kan jag säga att Frank Underwwod håller löftet från förra säsongsavslutningen om att "Make Terror". Och blodet på detta välskräddade powerpars händer tror jag inte någon manusskrivare varken kan eller vill tvätta bort.