Alva i Sörberge begränsas av sin rullstol

4:17 min

I över ett år har 85-åriga Alva Dahlin i Sörberge väntat på att få en ny mer funktionell rullstol.

Det här är ett tips från vårt publiknätverk.

För drygt ett år sedan gick Alva Dahlins rullstol sönder. Hon har inte kunnat få en ny likadan utan har fått vad hon själv kallar "barnrullstolar" som är både farliga och opraktiska.

– Från början ramlade jag ett par gånger varje vecka, till sist vågade jag inte röra mig.

Rullstolen Alva har nu upplever hon som att den inte är tillräckligt stabil och den har flera gånger tippat i sidled så att Alva har skadat sig.

Alva är en liten kvinna. Hon väger bara 34 kilo och menar att hon har fått en rullstol avsedd för barn, men den passar inte alls hennes behov. Hon vill kunna laga mat, ta med sig en kopp kaffe ut på balkongen eller ägna sig åt handarbete men stolens konstruktion gör det helt omöjligt. En sak hon tycker att Timrå kommun borde kunna lösa.

– Jag har broderat både tavlor och kuddar och jag har virkat, men nu går det inte. 

Vad säger Timrå kommun när du vill ha en annan rullstol?

– Det finns ingen. Det finns ingen, säger dom.

På Timrå kommun berättar Annika Karlsson, enhetschef för rehabiliteringen i Timrå kommun.

Alva tycker att den rullstol som hon fått av Timrå kommun begränsar hennes liv och hon känner sig otrygg. Men som den idrottskvinna hon en gång varit är hon beredd att kämpa för att få en rullstol som hon tycker känns bra. I sovrummet finns pokaler och tidningsklipp från tiden då Alva deltog både i SM och i VM i bågskytte.

Vilka rättigheter har då Alva att få en rullstol som hon tycker fungerar? Annika Karlsson är enhetschef för rehabiliteringen i Timrå kommun och hon säger att alla har rätt till en utprovad rullstol.

Enligt den så kallade tröskelprincipen så ska alla som kan ta sig till en vårdcentral, med eller utan hjälp ska göra det för att få sina hjälpmedel utprovade via primärvården och landstinget. Men eftersom vårdcentralen i Timrå tidvis har varit utan arbetsterapeut har kommunen i vissa fal provat ut rullstolar. Annika Karlsson kan inte uttala sig i ett enskilt fall men säger att det principiellt är landstingets ansvar att hjälpa personer som kan ta sig till primärvården.

Så fastän det var Timrå kommun som provade ut Alva Dahlins rullstolen är nu ansvaret landstingets eftersom Alva har möjlighet att ta sig till vårdcentralen med hjälp av ledsagare.

Så Alva kommer att fortsätta sin kamp för en rullstol som hon tycker passar henne.