Ny lag väntas på sikt – men för Danyar brinner det i knutarna

2:25 min

Danyar Mohammed i Jokkmokk väntar på besked om sin framtid. Samtidigt planeras en lagändring som skulle kunna innebära att han får stanna – men som sannolikt kommer försent.

Det finns ett lagförslag som ska hindra att arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av misstag från deras arbetsgivare. Lagändringen väntas börja gälla i december i år.

– Jag tycker att man borde införa en stopplag direkt, så att man inte verkställer några utvisningar fram till dess att vi har en ny lagstiftning på plats, säger Bengt Ivarsson, ordförande i Advokatsamfundet.

Som P4 Norrbotten tidigare rapporterat hotas Danyar Mohammed av utvisning till Irak, eftersom hans chef av misstag betalade 460 kronor för lite i lön under en period.

Bengt Ivarsson anser att nuvarande lagstiftning, som är tänkt att skydda utländska arbetstagare från att utnyttjas av svenska arbetsgivare, får orimliga konsekvenser.

– Det är lika konstigt som om man skulle låta ett brottsoffer avtjäna den dömdes straff, säger Ivarsson.

Även det nya lagförslaget har brister, anser Advokatsamfundet, då det i praktiken endast kommer att omfatta en mindre grupp.

– Det kommer inte att ändra speciellt mycket, eftersom det bara är det som upptäcks av arbetsgivaren eller arbetstagaren själv som omfattas, säger Bengt Ivarsson.

Advokatsamfundet anser att lagförslaget bör byggas ut.

– Där det känns oskäligt att återkalla arbetstillståndet så ska de människorna få stanna. Oavsett om de upptäcker det själva eller om det upptäcks av deras arbetsgivare eller någon myndighet, säger Ivarsson.

Migrationsöverdomstolen väntas efter sommaren besluta om Danyar Mohammed ska utvisas eller inte. I hans fall upptäckte arbetsgivaren lönemissen, som också har rättats till i efterhand.

– Det är inte roligt att vänta på det här beslutet. Det har gått nästan ett år och några månader, säger Danyar Mohammed.

Den nya lagen vågar han inte hoppas på, eftersom den sannolikt kommer efter domstolens prövning av hans ärende.

– Jag är lite orolig för det, säger Danyar Mohammed.