Kommunen räddar HIF:s hemmapremiär

4:29 min

Karlskrona kommun har gått med på att betala tre miljoner extra för att få den nya Idrottshallen klar i september som planerat.

Fastighetsbolaget Brinova har krävt pengar för en provisorisk vägg som inte finns med i det avtal som reglerar affären mellan kommunen och bolaget.

– Alternativen hade blivit betydligt dyrare, säger Peter Johansson (S) som är ordförande i drift- och servicenämnden.

Alternativ
Ett alternativ hade kunnat vara att hyra ett tält, men det hade kostat tio miljoner. Så summa summarum blir det ändå billigare för kommunen att hosta upp de tre miljoner fastighetsbolaget krävt. 

Men för att skolor och idrottsföreningar ska ha någonstans att ta vägen under tiden bygget pågår, måste först Idrottshallen vara ombyggd. Och då måste också den provisoriska väggen vara klar, eftersom den ska skydda Idrottshallen medan den andra hallen rivs.

Lök på laxen
Som extra press har också Elithandbollslaget HIF Karlskrona sin första hemmamatch i slutet av september. Så för att kommunens gigantiska pussel med ersättningslokaler för skolor och idrottsföreningar ska fungera måste Idrottshallen vara inflyttningsklar senast i slutet av september. Annars får det oöverskådliga konsekvenser, enligt Johan Hjortsberg i Karlskrona handboll, en av kommunens största föreningar.

– Blir det så att datumet för Idrottshallen skjuts på framtiden blir det oerhört svårt att bedriva vettig träning eftersom vi bara har en klisteryta, säger han.

Kniven på strupen
Kommunen har alltså kniven på strupen, men hade ändå kunnat säga nej till Brinovas krav på tre miljoner enligt Peter Johansson.

Och för Martin Wallin som är fastighetsansvarig på Brinova har det här varit ett avgörande besked.

– Vi ska direkt börja arbeta med att få fram den här väggen i tid så att verksamheten kan flytta in vecka 39, det är vårt absoluta mål, säger han.

– Och även om allt inte är frid och fröjd så är i alla fall det här problemet avklarat, säger Peter Johansson.