Just nu

  • Följ nyheterna efter attacken i Vetlanda
Höör/Eslöv

Så ska Ringsjön bli Skånes pärla igen

0:36 min

Naturvårdsverket ger området runt Ringsjön ett stort bidrag – och nu vill politikerna anlägga en vandringsled runt västra delen av sjön.

I dag går det att vandra runt Skånes största sjö, men då krävs det att man går långa sträckor längs bilvägar. För att göra sjön mer tillgänglig vill Eslövs och Höörs kommuner anlägga en anpassad led runt västra delen av Ringsjön.

Det är en del i en satsning på området som finansieras av ett bidrag på 280 000 kronor från Naturvårdsverket.

– Vi vill försöka titta på vad det finns för möjligheter att utveckla sjön och se till att fler kan komma hit och nyttja den. För den är ju vacker, säger Marie Brandt, miljöstrateg på Eslövs kommun.

En möjlighet är att anlägga leden så att den börjar vid tågstationen Stehag och sedan vidare runt sjön. Det finns ett gäng olika markägare i området och kommunerna ska undersöka hur de ser på att hysa delar av leden på sin mark.

De senaste åren har myndigheterna arbetat hårt för att förbättra den tidigare undermåliga kvaliteten på vattnet i Ringsjön och som ett led i det har man bland annat minskat bestånden av brax och mört. Med de nya pengarna hoppas kommunerna kunna rusta upp och göra vid badplatserna, så att det finns fler möjligheter att bada i området.