Malmö

Pengar från momsbedrägerier misstänks ha gått till terrorcell i Spanien

2:36 min

Pengar från momsbedrägerier i Norden misstänks ha gått till att finansiera en terrorcell som rekryterat krigare till islamistiska grupper. En av dem som pekas ut som misstänkt delaktig är en man folkbokförd i Malmö.

Det visar en läckt terrorutredning  som Ekot har fått ta del av tillsammans med Danmarks Radio och Jyllandsposten.

Det är maj 2014 och spansk polis slår till mot en misstänkt terrorcell i den spanska exklaven Melilla i Nordafrika. Framför kameror leder maskerad polis ut en man i handfängsel. Han är klädd i en ljus dräkt som når till vaden, blicken fastnaglad i backen. Det är sammanlagt sex personer som grips i tillslaget.

Terrorcellen ska enligt den spanska polisen bland annat ha skickat minst 26 krigare till islamistiska grupper i konfliktzoner. Men en man som pekas ut som misstänkt delaktig i cellen grips inte.

Det rör sig om en dansk man folkbokförd i Malmö. Danmarks Radios reportrar hittar honom i spanska Melilla. Mannen öppnar dörren, men han vill inte ställa upp på någon intervju. Han är varken dömd eller åtalad.

Ekot har fått ta del av polisutredningen kring den misstänkta terrorcellen, genom en läcka till Danmarks Radio. Den visar att mannen hade tät kontakt med cellens ledare. Utredarna tror att han är en av dem som var delaktiga i att finansiera terrorcellens verksamhet, och det med hjälp av sina företag som begick bedrägerier i Danmark.

Det är bedrägerier som kan kopplas till den internationella härva av momsbedrägerier som lurat den danska och den svenska staten på över 100 miljoner, och som Ekot kunde berätta om igår. Där har det också funnits misstankar om terrorfinansiering, även om ingen av de inblandade åtalats för det.

Det här gör uppgifterna i läckan extra uppseendeväckande, tycker terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Vi får en konkret bild av vad används de här pengarna till. Här kan man så att säga binda bedrägerier till att man faktiskt skickat ut individer till olika jihadistkonflikter, säger Magnus Ranstorp.

I den läckta utredningen finns både avlyssnade telefonsamtal och mejlkonversationer. Där framgår att mannen också upprepade gånger själv diskuterade den då pågående jihadistrekryteringen. I många av de avlyssnade konversationerna används kodord, enligt utredarna. Man pratar till exempel om vad man kallar ”utskickade bönder”.

Säkerhetspolisen vill inte svara på om mannen är eftersökt i Sverige. Inte heller den spanska polisen har velat svara på frågor om mannen. 

Men enligt Magnus Ranstorp borde en utredning om ifall det skett terrorfinansiering från Norden till den här cellen prioriteras.

– Det är här du verkligen kan sätta in åtgärder för att stävja terrorismen. Gå efter pengarna, säger han.