Flera döda i kraftig explosion i Afghanistan

1:31 min

Minst 80 personer kan ha dödats och 350 skadats efter en kraftig explosion i Afghanistans huvudstad Kabul. Många av offren är civila och dödssiffran befaras stiga under dagen.

Explosionen ska ha skett mitt under morgonrusningen nära den tyska ambassaden, i ett område med flera myndighetsbyggnader och utländska ambassader. Tyska myndigheter bekräftar nu för nyhetsbyrån AP att tysk ambassadpersonal finns bland de skadade, och att en afghansk säkerhetsvakt ska ha dödats. 

Fyra journalister från brittiska BBC ska också vara bland de skadade och deras afghanska chaufför dog, rapporterar Reuters. 

Den svenska ambassaden ligger en bit bort och en ambassadanställd säger till Ekot att man kände av explosionen men att inga ambassadanställda är skadade. Svenska Afghanistankommitténs kontor ligger några kilometer från centrala Kabul.  

– Ingen personal från [oss] så vitt vi vet, är skadad, säger Madeleine Jufors, landschef för Svenska Afghanistankommittén, till P1-morgon.

Vittnen på plats beskriver kaotiska scener med döda och skadade överallt. Anhöriga som vill leta efter saknade personer fastnar i säkerhetskontroller, och stora delar av centrala Kabul är avspärrat. 

Enligt tidiga uppgifter rör det sig om en lastbil med sprängmedel som ska ha kört in i en Nato-konvoj. 

En talesperson från inrikesministeriet säger till AP att explosionen var så kraftig att ett 50-tal bilar förstördes eller skadades och att fönster på byggnader inom ett par kilometers radie krossades.

Ingen grupp har tagit på sig ansvar för dådet och nyhetsbyrån Reuters rapporterar att talibanska ledare har tagit avstånd från attentatet.