Sundsvall lägger ned damlaget – spelarna fick beskedet via Facebook

1:32 min

Sundsvalls damlag i ishockey lägger ned verksamheten. Spelarna fick beskedet via Facebook.
– Att få reda på det genom ett Facebook-meddelande en tisdagskväll är häpnadsväckande, skriver spelaren Mathilda Gustafsson på Twitter.

Sundsvall hockey har under våren gått ut med att föreningen har ekonomiska problem. Enligt spelarna i Sundsvall har nu klubben valt att lägga ned damlagets verksamhet.

Sundsvall bröt av ekonomiska skäl ut damlaget ur huvudföreningen och hoppades få fortsätta spela i SDHL med ett nybildat lag, men det sade svenska ishockeyförbundet nej till.

– Den grundläggande regeln är att om man startar en ny förening och en ny verksamhet startar man lägst ner i seriesystemet.

Så det finns ingen möjlighet att behålla den plats som ursprungsklubben hade?
– Nej, i dagsläget ser vi ingen möjligheten, nej.

Det var aldrig på tapeten att göra ett undantag här?
– Nej, det får ju följder i andra delar av verksamheten att man kan starta om, ta över verksamheter och på det sättet skaffa sig sportsliga förutsättningar eller möjligheter.

Sundsvall kvalade sig kvar i högsta serien SDHL den här säsongen.

– För mig är det häpnadsväckande av styrelsen att bara lägga ner den enda framgångsrika verksamheten man har i föreningen, säger Örjan Lindström som jobbar för damlaget och fortsätter:

– Jag tror faktiskt inte att Sundsvall hockeys styrelse och valberedning har en aning om hur framgångsrikt damlaget har varit i Sundsvall hockey.

Att Sundsvalls damlag drabbas medan herrlaget ser ut att kunna fortsätta spela i tredjedivisionen gör spelarna upprörda.

– Vart tog jämställdheten vägen, frågar sig Mathilda Gustafsson på Twitter.

Örjan Lindström håller med:

– De pratar gärna om att Sundsvall hockey har en stor ungdomsverksamhet, men det är ingen ungdomsverksamhet, utan det är en pojkverksamhet. Det är typ en herrklubb.