Höör

Hundar ger mys på daglig verksamhet

4:12 min

På den dagliga verksamheten i Fogdaröd utanför Höör finns det sedan en tid tillbaka två fyrbenta medhjälpare. Rossi och Berit är terapihundar, och tanken är att de ska bidra till ett ökat välbefinnande och lugn inom verksamheten.

Jacob Karlén är en av de personer som går på den dagliga verksamheten i Fogdaröd. Han brukar ta med hundarna på promenader.

– Det är olika rundor varje dag, fast ändå är det inte samma rundor. Det händer alltid olika saker varje gång vi kommer ut, säger Jakob Karlén

Brukar ni promenera tillsammans varje dag?

– Ja, jag brukar alltid promenera med dem när jag är här.

Och hundarna Rossi och Berit har en lugnande inverkan på Jakob Karlén. Men samtidigt framhäver han att hundarna har två helt olika personlighetstyper.

– Berit får sina spratt i bland, och Rossi kan gå från lugn till nästan vild.

Hundarna har på sig varsin väst, för att göra dem medvetna om när de arbetar.

– Då väntar de på ett kommando från mig beroende på vad de ska göra, säger Anna Svendsen som är ägare till Rossi och Berit, men även handledare på den dagliga verksamheten.

Vad kan det vara för kommandon?

– Det kan vara varsågod, du får lov att spela tärning eller välta en kona, till att vara lugn när det är dags att sluta busa.

bakgrundshistorien till att Rossi och Berit i slutändan blev terapihundar bottnade i att Anna Svendsen frågade sin chef om hon kunde ta med sin hund till jobbet.

– Det blev så lyckat att chefen inte tyckte att jag skulle ta med mig hunden hem igen. Sedan rullade det på. Jag hittade en hundutbildning på distans. En utbildning som varvas med teori och praktik.

Men vad skänker hundarna främst till verksamheten? 

– Det är främst lugn och ro. Hundarna ökar utsöndringen av det lugnade hormonet oxytocin.