Markanvändning och näringens utveckling på agendan

Just nu pågår Svenska Samernas Riksförbunds, SSR:s, landsmöte i Árviesjávrrie. Förbundsordförande lyfte i sitt inledningstal vikten av att samarbeta över gränserna och ett samlat grepp om samepolitiken.

Svenska Samernas Riksförbunds, SSR:s, tema för landsmötet är förvaltning och markanvändning - att ta ansvar för sin egen utveckling. Under två dagar kommer deltagarna beröra detta ämne.

Förbundets ordförande Jörgen Jonsson lyfter det nybildade ungdomsrådet som viktigt för SSR:s fortsatta arbete för framtiden och även att de kommer att arbeta fram en ny policy som utgår från renens behov och förutsättningar.

- En policy som inte är reaktiv på andras ageranden utan utgår från oss och våra visioner för vår framtid. Det är inte bara viktigt att lyfta vad vi ser som nödvändigt för att skapa förutsättningar för renskötselns bestående och utveckling, utan också en rättighet som vi har, sa Jörgen Jonsson i inledningstalet.

Jonsson fortsätter i sitt tal med att ta upp den avsaknad av agerande från politiskt håll, då han menar att förbundet redan 2012 presenterat sitt samepolitiska visionsdokument.

- SSR har länge efterfrågat ett samlat grepp kring samepolitiken. Sametingets utredning uppfyller inte de förväntningar och krav som SSR har. Jag tycker att det är särskilt anmärkningsvärt att detta arbete genomförts utan samebyarna eller SSR:s medverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio