Offerkällan i Västra Hult: Här vill man bara sitta ner och njuta av livet

5:16 min

I Västra Hult finns en offerkälla, platsen som blir nummer 6 av 40 när P4 Kalmar firar 40 år.

Publiknätverkaren AnnaCarin Henriks fick vetskap om Vimadens offerkälla i Västra Hult av en ren slump. Genom att prata med folk i bygden och gå många och långa promenader fann hon den till sist. Att vägen är snårig och att offerkällan är något otillgänglig, det kan reporter Emma Sandebäck skriva under på.

– Det är ett av mina smultronställen, och det här är ju ett ställe där man kanske inte hittar så lätt, det är inget sådant där ställe man bara råkar komma förbi och hitta så nu visar jag dig det så kanske du kan berätta för fler, berättar AnnaCarin Henriks.

Västra Hult ligger längs en grusväg utanför byn Böle som ligger utanför byn Rockneby. Där finns en skylt som vittnar om dess existens och AnnaCarin Henriks guidar gärna intresserade till platsen. Källan finns utmärkt på länsstyrelsen kartor över källor, men så mycket information om källan finns egentligen inte.

Ska man lära sig förstå nutiden och klara av framtiden bättre så måste man lära sig dåtiden också.

I offerkällan hittade man en torr sommar mynt från 1600- och 1700-talet. Därefter finns det ett hopp i tiden när det gäller upphittade mynt nästa omgång är från senare delen av 1800-talet. Det vittnar om att det offrades mynt här och den period när det inte var på modet med offerkällor - då finns det heller inga mynt från den tiden.

Vid källan finns gamla böcker instuckna under stenar, böcker av religiös karaktär som får ligga ifred med bara de susande tallarna som sällskap och kanske blåbärsplockarna om hösten.

Varför är det viktigt att kunskap om fornminnen lever kvar?

– De är ju en del av vår historia. Ska man lära sig förstå nutiden och klara av framtiden bättre så måste man lära sig dåtiden också.

För publiknätverkare AnnaCarin Henriks handlar alltså förkärleken till offerkällan om kunskap. Men varför hon så gärna går dit handlar om något helt annat:

– Upplevelsen av att bara sitta ner och njuta av livet.