Rysare inför tvångsutvisning för Ali från Filipstad

1:17 min

Ett 20-tal afghaner massutvisades igår från Kastrups flygplats till Kabul. I flyktingförvaret i Åstorp satt också Ali Ahmad, församlingsmedlem i Korskyrkan i Filipstad. Men i sista stund stoppades hans utvisning.

– Mitt i det hemska känns det ändå som ett mirakel, säger Alis pastor Bengt Sjöberg i Korskyrkan i Filipstad, som också är hans juridiska ombud.

P4 Värmland har tidigare berättat om 21-årige Ali Ahmad som varit aktiv församlingsmedlem i Korskyrkan i Filipstad, sedan han konverterade till kristendomen för två år sedan.

Det var när han skulle träffa en polis för att visa upp hot han utsatts för som Ali Ahmad fördes till flyktingförvaret i Märsta. Där han suttit inlåst i snart två månader, och under Kristi himmelsfärdshelgen placerades han plötsligt på en buss till Åstorp i Skåne för att tvångsutvisas med flyg tillsammans med ett 20-tal andra landsmän.

– Det var stor dramatik. När jag ringde Ali hörde jag hur man grät och var upprörda i bakgrunden. Jag kontaktade för första gången UNHCR och vi gjorde en verkställighetshindersbegäran, berättar pastor Bengt Sjöberg.

Ett 70-tal protesterade mot massutvisningen på plats. Vänner och aktivister i nätverket #vistårinteut engagerade sig i afghanernas olika juridiska fall. I sista stund fick Alis ärende ett verkställighetshinder.

– Men det var på håret, säger Bengt Sjöberg, som är djupt kritisk till utvisningarna av afghanska medborgare – varav de flesta kom som ensamkommande flyktingungdomar till Sverige, ofta från andra länder som Pakistan och Iran. Efter åldersbedömningar har de utvisade fått sin ålder uppskriven, och den svenska regeringen har slutit ett återtagandeavtal med Afghanistan.

– Detta kommer bli ett fult sår i den svenska historien, tror Bengt Sjöberg.