Uppgifter: USA drar sig ur klimatavtalet

2:16 min

President Donald Trump har beslutat sig för att lämna Parisavtalet enligt uppgifter till flera amerikanska medier.

På det stora hela är det förfärligt förstås,

Han fortsätter:

– När vi nu har ett avtal som omfattas av nästan hela världen så är det allvarligt att ett land som har så stora utsläpp inte tar sitt ansvar. Men om de ändå inte har tänkt att uppfylla sina åtaganden så är det kanske är lika bra att man tar konsekvenserna och drar sig ur avtalet, säger Björn-Ola Linnér. 

Trump talade vid upprepade gånger om att lämna Parisavtalet under valkampanjen. Avtalet, som trädde i kraft 2016, förbinder länder att minska sina utsläpp av växthusgaser och begränsa uppvärmningen av klimatet vid två grader, med siktet inställt på en och en halv grad.  

Sedan han tillträdde som president i januari har Trump upphävt flera av Barack Obamas miljölagar.

Han har också utsett klimatskeptiker Scott Pruitt, att leda den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA. 

Under onsdagen twittrade Donald Trump själv och kommenterade uppgifterna om att han ska lämna avtalet. 

Ekots utrikeschef Ginna Lindberg refererar till flera medier som enligt uppgift har information om att det fortfarande pågår diskussion hur USA ska lämna avtalet. 

– Det är fortfarande inte helt klart. Mycket beror också på vilket stöd han har för sin linje i kongressen, säger Ginna Lindberg. 

Om uppgifterna visar sig stämma kommer det att leda till omfattande kritik från andra världsledare. Trump har precis varit ute på sin första utlandsresa där han bland annat uppmanats av EU:s ledare att stanna kvar i avtalet.

– Sen ska man komma ihåg att det kommer att vara svårt att dra sig ur avtalet. Det kommer att vara en hel del juridiskt krångel, säger Ginna Lindberg och fortsätter:

– Avtalet i sig är inte juridiskt bindande till största del, men symboliskt viktigt och har även ett brett stöd i USA. Ett beslut om att dra sig ur avtalet kommer också att leda till stor debatt där. 

Hur processen kommer att se ut är ännu oklart. Att dra sig ur själva klimatavtalet kan ta tre år.

Det kan finnas en smitväg i att helt hoppa av FN:s klimatkonvention (UNFCCC) från 1992 — en snabbare men avsevärt mer extrem väg.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt. USA är ju världens näst största utsläppsland och när ett sådant land lämnar ett så viktigt avtal så ger det väldigt tråkiga och allvarliga signaler, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Samtidigt påpekar hon att många andra länder är väldigt engagerade i energiomställning, inklusive Kina och Indien.

Dessutom håller även marknaden på att ställa om och satsa på förnybar energi.

– Hade detta hänt för fem år sedan hade det sett extremt mörkt ut, att det händer nu gör ändå att man ser att detta kommer att fortsätta. Trumps beslut avgör inte men självklart påverkar det, säger Sandahl.