Trelleborg

Britter ska pricka av arenor – i Trelleborg

9:06 min

I helgen kommer brittiska så kallade "groundhoppers" besöka Trelleborg. Groundhopping är ett engelskt fenomen som är relativt okänt i Sverige. Det går ut på att man reser runt och försöker besöka så många fotbollsarenor som möjligt.

De brittiska besökarna kommer gå på fotboll på arenor som Albäcksvallen och Bäckagårds IP.

– Det går ut på att du ska se och besöka så många arenor som möjligt, och ofta på kort tid. Man har ju bara ett liv, säger Joachim Hedwall från föreningen Swedish Groundhoppers, som varit med och arrangerat resan och tillägger:

Joachim Hedwall berättar att groundhopping grundar sig i ett genuint fotbollsintresse, men även att du fattar tycke för mindre lokala klubbar.

– Det kommer från England där du ofta håller på någon lokal klubb, men även ett av de större lagen i landet säger Joachim Hedwall och tillägger:

–  Under 80-  och 1990-talet kom det in väldigt mycket pengar i toppfotbollen, och då blev det även dyrt att se de större lagen. Därför började många gå och se sina lokala lag istället, och det är så groundhopping uppstod.

Men det känns som att det är ganska nischat det här intresset. Hur många svenskar sysslar med det här egentligen?

– Det är nog inte många. Många tittar ju på lokal fotboll. Men det här med att se mängder av matcher under kort tid finns det nog inte många som gör.