Anders Forsbergs egna ord om sin avgång

0:41 min

Anders Forsberg berättar nu om beslutet att lämna alla sina politiska uppdrag.

Rättegången mot Anders Forsberg hålls i morgon angående åtalet om förskingring från SD-distriktets kassa.  I dag kom beskedet att han själv beslutat lämna alla uppdrag.

– Jag har känt ett tag att min nuvarande situation inte fungerar, det har inte varit hållbart på längre sikt. Därför har jag diskuterat med partiledningen och kommit fram till att det var ett bra tillfälle att avsluta mitt riksdagsuppdrag.

Han menar att åtalet mot honom gör det omöjligt att arbeta som politiker i vanlig mening - oavsett hur rättegången slutar.

– Jag måste se nyktert på situationen. Man är i förtroendebranschen och det är svårt att verka på det sätt jag skulle vilja göra.

I pressmeddelande från Sverigedemokraterna framgår att Anders Forsberg kan komma att finnas med kring SD  inom området miljö och jordbruk.

– Jag kommer att kunna fungera i en stödjande funktion, men inte som politiker, säger han.

Åtalet gäller att han tog ut sammanlagt 1,1 miljoner kronor från distriktets kassa under åren 2013 till 2015. Gärningen som sådan har han medgett och han har hela tiden betalat tillbaka pengar som han tagit ut, men åklagaren anser att han ska fällas för i första hand grov förskingring. Själv medger han den mildare rubriceringen som benämns olovligt förfogande.