Jeans för rullstolsburna som examensarbete

1:51 min

Jeans som sitter snyggt och bekvämt fastän du sitter i rullstol. Det är modedesignstudenten Louise Linderoths examensarbete.

När Louise Linderoth själv hamnade i rullstol märkte hon att det var svårt att ha på sig jeans.

– För jeans är ju konstruerade för en stående kropp och sitter inte skönt när man sitter ner.

När studenterna vid Textilhögskolans avgångsklasser har sin examensutställning, så är Louise Linderoths jeanskollektion ett av de examensarbeten som visas upp. 

Modedesignstudenterna får först visa upp sin kollektion för en jury med företrädare för bland annat ett par stora svenska modeföretag.

De bästa examenskollektionerna kommer att belönas med stipendier som delas ut i samband med en modevisning där alla kollektioner visas upp för publik.

Louise Linderoth har tagit ut de konstnärliga svängarna i sin jeanskollektion. Bland annat har hon tagit fram ett par jeans som går hela vägen upp till näsan på den som bär dem.

Men grunden för kollektionen är den konstruktion hon tagit fram som gör att jeansen sitter snyggt och bekvämt även på den som sitter ner hela dagarna. Något som saknas på marknaden idag.

– Jag tänker att det finns ett stort glapp i industrin. Jag vill ju inget annat än att kunna ha ett par jeans precis som alla andra även fast jag sitter ner varje dag. Och det finns ju många fler än jag som känner så!

Det sprakar av färg och form på Textilhögskolans examensutställning i Borås. Inte minst på textildesignstudenterans utställning, där det experimenteras med en mängd olika material och tekniker.

Bland modedesignstudenterna finns en tydlig trend i år, säger Erika Blomgren, utbildningsledare på modesignutbildningen.

– Jag skulle säga att det är väldigt tydligt att många har tittat på hållbarhet inom mode. Hur använder vi materialen, hur använder vi konstruktion? Kan vi använda kastade plagg till att skapa intressanta nya plagg?

Enligt Erika Blomgren går de nybakade modedesignstudenterna nu ut i en het bransch som andas framåtanda.

För Louise Linderoth, som tagit fram jeans för sittande personer, väntar nu en sommarkurs där hon ska vidareutveckla sina idéer mot en kommersiell marknad.

– Jag känner att jag vill göra det här så fort som möjligt. För det finns så många människor som har behov av det här, som vill kunna ha på sig jeans fast de har en statiskt sittande position.