Rekordmånga granbarkborrar i skogarna

4:31 min

Enligt Skogsstyrelsen så är det just nu rekordmånga granbarkborrar i skogarna. Det står klart efter att man har vittjat fällor i Njurunda, Torpshammar och Hassela.

Granskogen har en fiende i granbarkborren. Den tar död på skogen, och just nu är det faktiskt rekordmånga granbarkborrar i skogarna. Vanligtvis så ger sig granbarkborren bara på liggande granar, men nu när de är så många så ger den sig också på stående granar. 

Så här tidigt på året så har vi tyvärr fått rekordfångster av granbarkborre. 

I Hassela så upptäcktes nyligen 10 000 granbarkborrar när man vittjade en fälla, och man har även upptäckt väldigt många granbarkborrar på andra håll i länet. Populationen är i år ovanligt stor, berättar Niklas Åberg på Skogsstyrelsen. 

– Så här tidigt på året så har vi tyvärr fått rekordfångster av granbarkborre. Vi kommer att följa det här under sommaren och fram till hösten för att se hur många granbarkborrar vi kommer att fånga, säger han. 

Granbarkborren förstår ju mycket, men är den bra för något också?

–  Det finns ju flera arter som äter barkborre och barkborrelarver. Hackspetten kan ju periodvis äta mycket granbarkborre, säger Niklas Åberg.

Hur hotad är granen? Kan den försvinna helt?

– Jag tror att de kommer att finnas kvar. Det ser tyvärr ut som att vi kommer att ha ett angrepp som pågår under några år till, men tillslut så blir det bara tillräckligt starka granar kvar och då blir de för starka för granbarkborrarna. Normalt brukar en angreppscykel vara i åtta-tolv år. Vi har ju haft det här sedan 2009 så förhoppningen är att vi snart ska se ett slut på det, men mycket skog kan fortfarande förstöras, tyvärr.