Trafiksäkerhet på schemat för blivande lastbilschaufförer

0:54 min

På onsdagen fick elever vid Presterudsgymnasiet och Herrgårdsgymnasiet lära sig mer om trafiksäkerhet. En av eleverna som testade hur det kändes att få sladd med lastbilen var Ronja Nord.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle ta så lång tid innan det tar stopp på grejer, så det var väldigt bra att få prova på, säger Ronja Nord.

Hon har precis provat hur det känns att få sladd på den hala banan med en stor lastbil med ett gruslass på flaket. Det har också hennes blivande kollega Jesper Bengtsson Gjedested:

– Det är väl mest vikten man tänker på. Att man är så tung innan man stannar, säger han.

Men dagen innebar mer än bara halkkörning. Eleverna fick också möta poliser från trafikens  tunggrupp, en yrkesgrupp som de kommer att möta längsmed vägen när de väl ska börja jobba.

– Vi ska visa vad vi gör. Och att vi inte bits när vi är ute på vägen, säger Johan Broquist, polis på yrkestrafikgruppen i Region Berslagen.

– Vi har hört av många av eleverna här att det är många som tycker att det är lite olustigt att komma in. Nu får de se vilka vi är och hur vi ser ut, fortsätter han.

Under de två dagar som trafiksäkerhetsdagarna pågår kommer Trafikcenter i Grums också att få besök av elever från Södra Viken och Nobelgymnasiet.