#vattenvett

Bostadsrätternas vattenförbrukning störtdök – efter vattenmätning

1:36 min

Bostadsrättsföreningen Gustavsberg i Växjö har lyckats med att nästan halvera sin vattenförbrukning. Man har installerat en vattenmätare som räknar ut hur mycket vatten varje lägenhet förbrukar.

– Vi har installerat mätare i varje lägenhet som vi mäter av en gång om året. Är det så att man har förbrukat mycket vatten så får man betala en slant extra, har man förbrukat lite så får man tillbaka pengar, säger Tatjana Kledzik, ordförande i Bostadsrättsföreningen Gustavsberg. 

I de drygt 150 lägenheterna har man gått från en förbrukning på bortåt 14 000 kubikmeter vatten om året till drygt 7500 – nästan en halvering.

Jan Johansson var vicevärd när man för 15 år sedan först installerade vattenmätarna. Och han minns att de boende snabbt ändrade sina vattenvanor.

– Vi märkte direkt att vattenförbrukningen gick ner. Det gick ner gradvis i två år ungefär, men nu har det stabiliserats på en halvering av förbrukningen, säger Jan Johansson och fortsätter:

– Vi gjorde det här dels i ett miljötänkande men också av en rättviseaspekt. Det påverkar ju vår ekonomi på ett mycket synligt sätt, och på ett rättvisare sätt nu, säger Jan Johansson.

Men att installera vattenmätare kostar ju såklart pengar.

– Det gör det såklart. För de här drygt 150 lägenheterna kostade det 300 000 kronor. Men det har betalat igen sig många gånger om, säger Tatjana Kledzik.