#Hotat hav

Längs ålakusten kolliderar en uråldrig fisketradition med utrotningshotet

0:56 min

Hans morbror var ålfiskare i Yngsjö. Själv vill Naturskyddsföreningens Christer Neideman helt förbjuda ålfiske för att rädda arten från utrotning.

Sverige arrangerar, tillsammans med Fiji, FN:s internationella havsmiljökonferens i New York mellan den 5 och 9 juni. Samtidigt finns på hemmaplan ett av världens mest förorenade hav, Östersjön.

Nu fortsätter vår kustresa längs ett hav hotat av miljöförstöring. Ål och tumlare är exempel på arter som riskerar att försvinna från Östersjön.

Ålen är verkligen utrotningshotad.

Utmed ålakusten i Kristianstad och Simrishamn kolliderar en uråldrig tradition med utrotningshot. Christer Neidemans morbror var ålfiskare i Yngsjö men själv vill han helt förbjuda ålfiske och begränsa fisket överhuvud taget i Östersjön.

– Fiskeredskapen idag är för effektiva. De stora trålarna kan ta upp all fisk som finns om man tillåter för hårt fiske. Det är ett problem att politikerna inte lyder forskarnas rekommendationer, säger Christer Neideman, som är Naturskyddsföreningens ordförande i Kristianstad.

Vill rädda den

En av arterna som finns i Östersjön och som alltså är utrotningshotad är ålen. Christer Neideman vill rädda den.

– Ålen har minskat. Ynglen som vandrar in i Östersjön idag är kanske en procent av vad det var från början. Ålen är verkligen utrotningshotad och det är ett väldigt stort problem att få den att komma tillbaka på riktigt. Man kanske skulle helt förbjuda ålfångst, säger han.