De dansar för dansen i skolan

Med koreografier som vårdansen, flamenco och rendansen vill elever och förskolebarn visa hur viktig dansen är även på skolschemat. Och självklart dansa in sommaren.

Sista dagen i maj bjöd Kiruna på snöbyar och några plusgrader. Men inne i Kiruna stadshus hälsades våren och sommaren välkommen med dans.

Vårdansen och flera andra koreografier dansade elever och förskolebarn från sameskolorna i Kiruna, Karesuando och Gällivare tillsammans med elever från Kiruna kommuns skolor. 

Men inte endast därför man samlats för att dansa, utan även för att manifestera att dansen och rörelse ska ha en självklar plats på skolschemat.  

- En ny studie visar att har man dansat så har vi en större potential att avläsa våra medmänniskors känslor än om vi inte har dansat. Dansen är en förutsättning för ett hållbart samhälle, sa kulturhälsoforskaren Eva Bojner Horwitz från Karolinska Institutet.

Dans i skolan-manifestationen arrangeras av det nationella Institutet Dans i skolan i samarbete med Kiruna kommun och Sameskolstyrelsen med stöd av Statens kulturråd och Sparbanken Nord.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio