Sportreportern Lasse Granqvist har kommenterat sitt sista ishockey-VM

3:30 min

Det senaste ishockey-VM där Tre Kronor tog guld kan vara det sista VM som sportreportern Lasse Granqvist kommenterat.

– Jag jobbar ju med TV4 och C more och de har inte längre rättigheterna till hockey-VM. Jag hade först inte tänkt på det, men sedan sa en reporter på Aftonbladet att det var så.

Hur känns det då att kanske inte få kommentera ett hockey-VM igen?

– Jag reflekterar inte över det på det sättet. Jag är som en tittare eller lyssnare, man vill ha evenemanget eller mästerskapet. Det är inte avgörande vem som sitter och förmedlar det. Jag är ju ute efter sporten. Rättigheter kommer och rättigheter går.

De närmaste åren kommer Lasse Granqvist att jobba en del med svenska fotbollslandslaget i stället och fotbolls-VM 2018 i Ryssland och EM 2020.

Om du får välja mellan hockey och fotboll, vad väljer du då?

– Att få vara med om stora svenska idrottsframgångar inom ishockey eller fotboll är ojämförbara. Jag vill inte välja.

Lasse Granqvist har jobbat som sportreporter sedan 1987. Han började sin karriär på Radiosporten och jobbade där i 12 år. Nu är han egenföretagare i sportkommentatorsbranschen.

Under tonåren så extraknäckte Granqvist i en kiosk i Solna och blev mäkta populär bland barnen som köpte godis.

Det var hans bristande talang för huvudräkning som gjorde att kvarterets barn bara ville handla av Lasse.

– Jag var ju så imponerad av Åke, ägaren av kiosken, som var skicklig i att plocka smågodis. Jag ville plocka lika snabbt som Åke gjorde, och det gjorde jag, men jag räknade aldrig.

– Jag gick på känn, jag tror att barnen fick mycket mer godis än vad de betalt för. De ville bara handla av mig aldrig av Åke eller Maj-Britt som ägde kiosken. Min dåliga matematik ledde till min popularitet.