#ssrlandsmöte2017

Apmut Ivar Kuoljok får SSR:s hederspris

Apmut Ivar Kuoljok tilldelas SSR:s hederspris för sitt långa engagemang för renskötseln och den samiska kulturen.

Det var en glad Apmut Ivar Kuoljok, Jokkmokk som mottog Svenska samernas riksförbunds hederspris vid landsmötet i Arvidsjaur.

- Det känns roligt att komma hit och få ett sådant här stort pris. Att det märkts att jag jobbat för de samiska frågorna, säger Apmut Ivar som även jojkade Ultevis som tack. 

Apmut Ivar Kuoljok tilldelas SSR:s hederspris för sitt långa engagemang för renskötseln och den samiska kulturen. Han har alltid försvarat renskötselns rättigheter inom olika områden. Han startade debatten om fjällnära skogar, och om vilka effekter kalavverkningar har på renbetesmarkerna. Han var delaktig i kampen mot Vattenfalls utbyggnad av bland annat Sijddoädno. Han var också med vid Gallok i kampen mot mineralexploateringar.

Hur värderar du priset? 

- Det är stort att få ett pris av den samiska organisationen. Jag värdesätter den allra högst av alla de priser jag fått. Att få en sådan här utmärkelse från samernas håll, det är hedrande, säger Apmut Ivar Kuoljok. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio