Nya skollokaler i Västerhejde dröjer

2:51 min

De nya skolpaviljonger som ska ersätta de delvis utdömda skollokalerna i Västerhejde kommer inte att finnas på plats när skolterminen startar i höst.

– Vi skulle behöva bättre luftkonditionering. De flesta får ont i huvudet och mår illa och vill åka hem, säger Wilma Fernström som går i andra klass i Västerhejde skola. 

– Jag tycker exakt som Wilma, säger Agnes Ceasar, och Ture Jutehammar tillägger: 

- -Det finns inga fritidslokaler så vi får vara i våra kapprum och klassrum. 

Under onsdagskvällen arrangerade skolrådet i Västerhejde skola ett välbesökt möte mellan föräldrar, politiker och tjänstemän, där skolans mångåriga problem med undermåliga lokaler dryftades. 

2012, alltså för fem år sen, beslutade Region Gotlands politiker att det skulle byggas en ny skola i Västerhejde. Men så kom ombyggnaden av Sävehuset på Wisbygymnasiet emellan, och pengarna räckte inte. Men i väntan på den nya skolan, drog regionen ner på underhållet av den gamla, vars lokaler nu är slitna och ventilation delvis underkänd. 

– Ventilationen är så pass usel att barnen klagar på huvudvärk varje dag när de kommer hem och går till skolsyster och ber om huvudvärkstabletter. Så ska det inte vara, tycker jag, säger Johanna Schenk, en av många oroliga föräldrar som fanns på plats under mötet i Västerhejde bygdegård. 

Några av skolbyggnaderna är nu i så dåligt skick att regionen planerar att ersätta dem med två helt nya paviljonger – vilket innebär att man inte vill satsa några pengar på den utdömda ventilationen i de gamla. Men samtidigt dröjer det innan de nya paviljongerna kan vara på plats. 

– Förhoppningsvis, när eleverna kommer tillbaka efter juluppehållet, att vi då har de nya paviljongerna på plats, säger Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden, som ansvarar för skolans lokaler. 

– Jag är osäker på om vi får ha våra barn i den där skolan i höst. Om det inte är bra miljö för dem hälsomässigt, var ska vi då ha våra barn, undrar föräldern Susanne de Paulis. 

– Jag vet inte i dag när man kommer att kunna lösa det här med lokalerna, säger Brittis Benzler (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som ansvarar för undervisningen i skolan.

I nuläget är det alltså oklart om man under hösten kommer att använda lokalerna vars ventilation är underkänd, eller om man kommer att leta efter andra, tillfälliga lösningar.  

– Det här kommer tjänstemännen från min förvaltning och Tommys förvaltning att diskutera tillsammans. Vad är smartast och vad blir bäst för barnen, säger Brittis Benzler.  

En helt ny skola kan stå färdig tidigast 2023.