Sanders varnar för Trumps klimatbeslut

2:17 min

Reaktionerna har varit många på uppgifterna att Donald Trump lutar åt att besluta att USA ska dra sig ur klimatavtalet från Paris. Under ett besök i Berlin sa oberoende senatorn Bernie Sanders, en av Trumps konkurrenter om presidentposten, att det inte bara vore dumdristigt utan farligt.

– Att det vore ett fruktansvärt misstag är uppenbart för er, sa Bernie Sanders. För till skillnad mot president Trump förstår ni och resten av världen, att klimatförändringar inte är en bluff utan en farlig realitet orsakad av människan.

Flera gånger under sitt tal betonade Sanders att Trump inte är USA och att det pågår många aktiviteter för att motverka hans politik, inte minst på miljöområdet.

– Många delstater inklusive min egen kämpar stenhårt för att komma bort från fossila bränslen, sa senatorn från Vermont inför en fullsatt aula på Berlins Fria universitet, dit han kommit för att presentera sin bok i tysk översättning.

Grundläggande trygghet, tillgång till utbildning, vård, oacceptabla klyftor mellan världen rikaste och fattigaste, hörde till de teman som ledde till en oväntat framgångsrik valkampanj och som också entusiasmerade åhörarna i Berlin.

– Äntligen en ärlig politiker som stärker människor och inte ljuger, sa studenten Laura Romanescu.

Efter Trumps valseger är Sanders djupt oroad över presidentens brist på respekt för demokrati och tolerans, hans attacker mot media och utpekandet av minoriteter som syndabockar. Men han varnade för uppgivenhet och manade till engagemang.

– Jag uppmanar er att ha en vision om en värld som kan vara väldigt annorlunda mot den vi lever i idag, sa han till den unga publiken, som kontrade med kvällens ivrigaste jubel på frågan om 75-årige Bernie Sanders tänker kandidera igen år 2020.