Forskning på björn kan bota folksjukdomar – och vara till hjälp i rymden

3:04 min

Brunbjörnen kan ha svar på hur människor i framtiden ska klara långa rymdfärder men även på hur vi ska bota våra vanligaste folksjukdomar.

I våras inleddes forskning på den skandinaviska björnstammen. Det man vill se är om björnens egenskaper kan leda fram till botemedel mot våra vanliga folksjukdomar som fetma och hjärt- kärlproblem.

– Det är ett problem nu för tiden med hjärtproblem och fetma. Men det här klarar björnen av. Den går och lägger sig när den är jättefet och blir liggande i sex månader.  Men överviktiga människor som blir liggande drabbas av en rad andra sjukdomar, säger Ole-Gunnar Støen, forskare på det Skandinaviska björnprojektet. 

Björnen förbränner fett när den sover, den får inte liggsår och musklerna förtvinar inte under det halvår den sover.  Björnen har en rad egenskaper som många suktar efter och därför vill flera delta i det nya forskningsprojektet. 

– Ja, bland annat har vi samarbete med ESA, European Space Agency om rymdfärder. Vid långa rymdfärder så går det ut över muskler och fysiologin på människor. Kanske björnen kan vara en lösning på hur det ska lösas, säger Ole-Gunnar Støen. 

Det är framförallt i Dalarna som björnars fysiologiska egenskaper ska studeras.

– Ja, vi plockar ut unga björnar ur idet och tar mängder av vävnad, muskel- och blodprover. Sedan kommer vi att ta samma prover i juli och allt ska analyseras i avancerade laboratorier, säger Ole-Gunnar Støen.

Som människor har vi mycket att lära av björnen?

– Ja, kanske vi kan göra det om vi lyckas räkna ut hur de fungerar. Då kanske vi kan lösa många av våra problem, säger Ole-Gunnar Støen