M-politiker ryter ifrån: Feg kritik mot AKB

1:54 min

Kritiken mot Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra får riksdagsledamoten Michael Svensson (M) att reagera starkt.

Partiledaren Anna Kinberg Batra har det tufft just nu. Flera partikamrater kräver hennes avgång.

Hittills har det främst rört sig om anonym kritik.

– Jag tycker att det är otroligt fegt och illojalt att vara anonym i ett sånt här läge, säger riksdagsledamoten Michael Svensson (M).

Men nu har Christian Gustavsson, partistyrelseledamot och ordförande för Moderaterna i Östergötland, gått ut öppet med sin kritik.

Hon måste visa ledarskap, framåtanda, att hon är en kraft att räkna med och att hon inte tänker böja ner sig för fega människor som vill sticka henne i ryggen med en kniv.

På torsdagsmorgonen kom en ny SCB-mätning om väljarnas partisympatier. Där får Moderaterna 18,1 procent – ett tapp på 4,7 procentenheter.

Läs mer: SD får något högre siffra än M

– Det är väldigt tråkigt för oss. Det är ett misslyckande naturligtvis, säger den moderate riksdagsledamoten Michael Svensson. 

Han tror att kritiken kommer att drabba partiet negativt.

– En intern diskussion kan man ta internt. Annars börjar det rämna ungefär som det gjorde för Socialdemokraterna 2011 och 2012 när det nästan blev kaos i partiet, säger riksdagsledamoten Michael Svensson (M).

Det är ungefär samma negativa spiral som har drabbat Miljöpartiet.

Han håller till viss del med kritiken.

– Att hon borde vara tydligare, hon borde vara klarare i sina besked och ibland – fast det är ju i och för sig likt för alla politiker – att man undviker att svara direkt på frågor, säger han.

Däremot tycker han att det är fel att ta upp den i media – särskilt när Anna Kinberg Batra är på resa utomlands.

– Det visar sig väl i nedgång, i ett sånt här läge med nervositet, att då är det flera som vill sticka ut och stå i rampljuset en kort sekund, säger riksdagsledamoten Michael Svensson (M).

Jag tror att väldigt mycket är psykologi. När det väl sätts en dålig bild på någonting så riskerar den att klistra sig fast.

Vad är det för bild?

– Av ett otydligt parti, en partiledare som inte kommunicerar bra och som inte går igen i rutan.