Fler kan källsortera på jobbet

1:25 min

Allt fler fastighetsägare erbjuder idag kärl så att företagen som hyr kan källsortera, trots att det inte finns något lagligt krav.

I Munksjötornets källare finns kärl för alla möjliga sorters sopor. Här satsar fastighetsägare och hyresgäster gemensamt på källsorteringen. Först sorterar de anställda sina sopor själva på arbetsplatsen och sedan bärs allt ner av städbolagen till de större kärlen i källaren.

– Jag tror mer på ett gemensamt ansvar att tänka miljömässigt, säger Malin Rosenberg, fastighetsansvarig på Tosito .

Det finns inga regler som säger att Fastighetsägare måste ha olika kärl för avfall. Trots detta är det idag allt fler fastighetsägare som anstränger sig och erbjuder källsortering för sina hyresgäster.

Mattias Petersson på Fastighetsägarna i Jönköping säger att man alltid kan vända sig till sin fastighetsägare om man som företag och hyresgäst inte är nöjd med möjligheterna att källsortera. Däremot är han skeptisk till regler som ställer högre krav på fastighetsägarna. 

– Ju mer man reglerar de här sakerna, desto mer konflikter får man. Samhället idag jobbar ju med att ta hand om sopor på ett allt bättre sätt. Då är det mycket bättre med dialog än att diskutera kravlistor.

Alexandra Letterfors
alexandra.letterfors@sverigesradio.se