Kulturskolan i Kil har högsta avgiften

5:05 min

Prislappen för att gå i en musik- eller kulturskola varierar rejält mellan de värmländska kommunerna. Från noll kronor i Degerfors till 860 i Kil.

För familjer med flera barn blir skillnaderna ännu större, med den brokiga flora av rabattsystem som används.

Samtidigt har Kil fler elever än de flesta andra värmländska kommuner i sin kulturskola. Bland annat tack vare avgiften, enligt kulturskolechefen Patrik Karlsson.

– Den ger oss också en rejäl intäkt vilket gör att vi kan ha två extra lärare, två extra tjänster. Så vi kan ha ännu fler ämnen och mer att erbjuda, säger han.

Kils terminsavgift på 860 kronor är högst i Värmland, närmast före Eda, Hagfors och Karlskoga, enligt P4 Värmlands enkät bland musik- och kulturskolorna.

Billigast är kulturskolan i Degerfors, där det är avgiftsfritt. Sedan kommer Storfors, med 200 kronor för att gå på kulturverkstaden som startades efter att kulturskolan där lades ner.

Nationellt är trenden faktiskt att terminsavgifterna har sjunkit något på senare tid, rikssnittet ligger på 643 kronor. Och 16 kommuner kör avgiftsfritt, vilket är fler än några år tidigare, enligt Kulturskolerådets senaste rapport.

Men i Kil har man alltså valt att ha högre avgift än i andra värmländska kommuner.

Kulturskolechefen Patrik Karlsson säger att de intäkterna är viktiga för att kulturskolan ska kunna ha en stor bredd. Man har utöver instrumenten även kurser i dans, film, teater, bild, graffiti och e-sport.

Samtidigt är han medveten om att en del föräldrar kan tycka att det är dyrt.

– Jag tror alltid att det finns en risk med avgifter. Vårt elevantal är vi jätteglada för, men jag tycker inte att det räcker. Vi måste få in ännu fler elever, vi måste nå ännu fler. Vi ska jobba på andra sätt för att inkludera folk. För vi har massor med verksamhet som är gratis också. Vi är ute i alla förskolor till exempel. Vår avgift ger också möjligheter.

I stort sett alla kommuner har familjerabatter på sina avgifter. Men även där är skillnaderna stora.

Den som har fyra barn i Kils kulturskola får betala drygt 2600 kronor, medan till exempel Filipstad har ett maxtak på 600 kronor och Torsby 700 kronor för en familj.

Men i Lärarförbundets kulturskolerankning från förra året klarar sig Kil hyfsat, med plats 63 bland Sveriges 290 kommuner, trots att avgiften drar ner betyget. I den rankningen är Degerfors och Torsby bäst i Värmland.

620 barn och ungdomar går ämneskurser på kulturskolan i Kil. Det är klart fler än i jämförbara värmländska kommuner, och faktiskt även fler än i betydligt större kommuner som Arvika och Kristinehamn.

– Vårt elevantal är vi jätteglada för, men jag tycker inte att det räcker. Vi måste få in ännu fler elever, säger Patrik Karlsson.

Och på en punkt medger Patrik Karlsson att avgiftssystemet i Kil kan upplevas orättvist. Nämligen att familjerabatterna som finns i kulturskolans andra ämnen inte gäller dans. Där får man betala full terminsavgift för alla syskon.

– Vi har haft det uppe till diskussion. Jag har räknat ut att det skulle kosta ungefär 100 000 kronor att fixa till, så att även dansen får samma rabatter som alla andra ämnen.

Elisabeth Vestlund går i nian, och tar sång- och saxofonlektioner i Kil och spelar även i en ensemble. Hon är nöjd med verksamheten.

– Man får utvecklas och samtidigt ha väldigt kul och träffa nya människor. Vi får spela upp också, så vi lär oss inte bara att behärska instrumenten utan också att stå inför folk, säger hon.

FAKTA: Så hög är terminsavgiften för ämneskurs i musik- och kulturskolorna

Kil 860 kronor
Eda 750
Hagfors 700
Karlskoga 700
Arvika 690
Hammarö 675
Säffle 650
Årjäng 625
Karlstad 600
Sunne 600
Forshaga 500
Torsby 450
Munkfors 420
Grums 400
Filipstad 350
Kristinehamn 350
Storfors 200*
Degerfors 0

Fotnot: I Storfors har man en kulturverkstad istället för kulturskola.

FAKTA: Kulturskolorna med flest elever

Karlstad 1500
Karlskoga 1162
Kil 620
Arvika 600
Kristinehamn 400
Säffle 355
Hagfors 350

Källa: Kommunernas svar på P4 Värmlands enkät