Spotify förnekar börsplaner

2:06 min

Det har länge ryktats om att den svenska musiktjänsten Spotify är på väg att börsintroduceras, men det dementeras nu av Spotifys grundare Martin Lorentzon.

- Vi har inte kommit någon vart alls och det finns inga planer på det, även om media tycker det är väldigt roligt att skriva om det. Men det är ju media - man får väl ta dem med en nypa salt. Jag säger inte att det är fake news, men hälften av det som media skriver brukar stämma och hälften brukar inte stämma.

Men är det helt taget ur luften det här?

-Ja, det är helt taget ur luften.

Framgångsagan Spotify har i dag över 50 miljoner betalande användare och fortsätter att växa snabbt. Samtidigt har företaget alltsedan starten gått med förlust - de senaste åren i miljardklassen.

Uppgifterna om att Spotify ska börsintroduceras har cirkulerat en längre tid. Källor till bland annat Financial Times och Bloomberg News uppger att Spotify anlitat investmentbankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley som rådgivare inför en notering på New York börsen.

En annan uppgift handlar om att Spotify skulle ha tagit ett lån på drygt 8 miljarder kronor - där lånet vid en börsintroduktion skulle kunna bytas mot kraftigt rabatterade aktier i Spotify. Den uppgiften vill Martin Lorentzon inte kommentera, men han säger att det är osäkert om det alls kommer in några nya storägare i det onoterade Spotify.

– Det vet jag inte, det återstår att se. Det är sådana diskussioner som vi har nu, säger Martin Lorentzon.

Kan det komma in någon utifrån med nytt kapital, är det så ni resonerar?

– Vi behöver inga pengar, vi har redan tillräckligt med pengar och vi letar inte efter mer och någon börsintroduktion finns inte på tapeten fortsätter Lorentzon.

Det pratas mycket om när ni ska vända förlusterna. Hur ser det ut just nu?

– Det ser väldigt positivt ut och vi har valt att återinvestera alla pengar. Vi växer väldigt kraftigt. Det är ett medvetet val och självklart kommer i att titta på siffrorna någon dag framöver, men nu är det en lagd strategi att tillväxt går framför allt.

Och när är Spotify ett vinstdrivande företag?

– Det vet jag inte, det återstår att se. Det bestämmer vi tillsammans i styrelsen och i ledningen. 

Spotify skriver i en kommentar på fredagsförmiddagen till Ekot att Martin Lorenzon är medgrundare och styrelseledamot i bolaget, men inte officiell talesperson. 

"Spotify utvärderar olika alternativ framåt. Börsnotering är ett sådant möjligt alternativ men inga beslut är fattade."